Helse

Helhetlig Kosthold og Levesett

Hvordan påvirker kostholdet utseende, humøret og energinivået ?

Hvilken mat styrker immunsystemet og samtidig reduserer fedme ?

Hva må til for å skape langtidsresultater og unngå tilbakefall ?

 

Du blir ikke bare hva du spiser, men også hva du spiser har spist, spiser… Som betyr alt fra hvordan dyrekjøtt, grønnsaker til plantefiber har blitt næret og behandlet – naturlig eller unaturlig.

Vi skal se litt på på hvordan ulike næringsstoffer påvirker oss, gjennom samarbeidet med kroppens egne celler og ca 39 trillioner mikroorganismer som påvirker oss mest. Hvordan cellene lagrer, bruker energi og hvordan mikrobiomets (mikroorganismenes) sunne eller usunne tilstand påvirker resultatene vi får med alt fra vektnedgang, humøret energinivået osv. Hvordan fordøyelse og nedbrytning av stoffer fra maten kan redusere angst, indre uro, ADHD, betennelser, diabetes, fibromyalgi, ms, benskjørhet, kreft og hjerte og karsykdommer, å i stedet heller øke den fysiske og psykiske helse.

I tillegg til kostholdet ser vi også på livsstilen, tankesett og måten vi ser på oss selv, andre og verden – hvordan vårt perspektiv og miljøet rundt oss påvirker våres liv, valg og vaner.

Det og ha et sunt, variert og mangfoldig mikrobiomet gjennom kostholdet – er rett og slett livsviktig og helt avgjørende for både målene og den helheltige helsen (les mer om mikrobiomet)

Historien med dagens kosthold og levesett

Tidlig i prosessen med å finne “riktig mat” og levesett, gikk jeg meg helt vild på den vestlige/ moderne kostholds forskningen. Fordi det meste av ernæringskunnskap er delt opp stykkevis, og det henger ikke sammen med andre viktige profesjonelle faktorer, fra fysiologi, biologi, mikrobakterier, genforskning, nevrovitenskap, livsstilsendring og psykologi.

Blant annet nytter det ikke å tenke ensidig på å telle kalorier inn, og ut, da vi mennesker bruker forskjellig bakterier til å bryte maten ned forskjellig- og dermed kan vi spise det samme antall kalorier- men noen vil alltid legge på seg mer, og andre mindre. Et annet eksempel er 2 ulike forskningsartikler, der flere forskere sier at lavt fett kosthold er det sunneste, mens flere andre studier viser til motsatt, at et lavkarbo kosthold er sunnest, men hva er sant?

Mye av dagens forskning som dagens medisinstudier, biologi og anatomibøker baserer seg på forskning som er delt opp stykkevis og ikke sett i sammenheng. Dette grunnet at vår menneskelige evolusjon og forståelse eskaleres raskere en hva dagens lærebøker og pensum plan klarer å følge. Med alt fra nyere forståelse gjennom måleinstrumenter og at forskere fra forskjellige felt kombinerer sine kunnskaper, erfaringer og samarbeide.

 

Hva er forskjellen på urtiden og nåtidens kosthold?

Gjennom mine vestlig/moderne helse, fitness og ernæringsstudier, startet jeg å kryss sjekket hva jeg kunne lære om hvordan mennesker har spist gjennom ur tidene og frem til i dag.

Fra de gamle grekerne som Hippocrates (opphavet til vår moderne medisin), Ayurveda fra india og Kinesisk medisin og kosthold – som daterer seg over 5000 år tilbake i tid, inkludert indianere, stammesamfunn og samer (mine nordiske forfedre).

Etter flere år med studier, forskning, kartlegging og sammenligning begynte jeg se forskjellene. Egen eksperimentering var også en viktig prosess, spesielt knyttet til suksessen med å permanent kvitte seg med min hud eksem (psoriasis), candida overvekst og alt det negative som fulgte med. Lang historie kort fortalt så begynte jeg se klare paralleller, mellom urgammel visdom og nyeste forskning.

 

Jeg utarbeidet en større helhetlig forståelse, også gjennom jobben med ulike mål for mennesker med PT, Yoga, behandling og kostveiledning opp gjennom årene.

I ur tidene ser vi ikke de samme helse utfordringer vi ser i dag. Som diabetes, alzheimers, ms, fedme, kreft og hjerte kar sykdommer. Også tannhelsa, eller rettere sagt formasjonen av hele kraniet og tennene var annerledes før, en i dag. Ur mennesker hadde ofte alle tennene intakte med god plass til visdomstenner. Dette tror vi i dag er fordi urmenneske tygget mer og fikk bredere kjever, samt sterkere tenner. På den tiden reparerte tennene seg selv, på samme linje som alle dyr gjør, også fordi vi ikke brukte unaturlig kunstige tilsetningsstoffer i mat og i tannkremen (med fluor og glyserin) osv.  

Ser vi på moderne mennesker, fra tenner, kjevens struktur og mikro bakteriene er det ekstreme store forskjeller sammenlignet med ur tidene!

 

Hva har skjedd?   

Vi kan grovt si at dagens kostholdsanbefalinger startet tilbake med den industrielle revolusjon i 1760 til 1840 tallet. Vi oppfant blant annet frokost og lunch i den tiden, folk og bønder reiste lenger vekk fra hjemmene sine og startet jobbe i fabrikker.

Samtidig bidro mye verdenskriger til både sult og mangel på mat, og at vi utryddet folkeslag som bærte på denne nyttige informasjonen som indianere og samer gjorde ikke situasjonen særlig bedre. I den tiden startet vi med masseproduksjon av utvalgte mat typer, og dermed begrenset variasjonen betraktelig fra det vi har spist i over 30.000 år. Etter for eksempel første og andre verdenskrig gikk vi fra flere hundre til tusenvis av urgamle kornarter og ned til kun 5-6 typer (som ikke gir oss det vi var vandt med).

Enkle måltider som havrekaker, paier og brød erstattet gode og varierte bonde middager. Videre startet vi å importere mat, bruke nedkjøling, hermetisering og bruke tilsetningsstoffer for å øke holdbarheten.

Andre store forandringer har skjedd verden over da indianerne ble jaget vekk fra landet sitt som i dag er Amerika. Indianerne brukte naturen, levde sunt, i harmoni og dyrket blant annet mais i alle regnbuens farger. Farger i naturlig mat kalles polyfenoler som er direkte mat til de sunne mikrobene i tarmen vår.

Ikke nok med det startet vi med sprøytemidler som glyfosat (roundup) som i dag en kan finne spor av i hele det amerikanske kontinentet. Mer og mer unaturlig tilsetningsstoffer kom i bruk, genmodifisering for å holde den høye produksjon av mat oppe, som enda i dag bare eskalerer.

Vi gikk fra naturlig mat som vi dyrket opp fra jorden, med rik næring og variert fiberinnhold- som støttet mikrobiomet (tarmhelsen og mikro organismene) og over til ekstreme høye mengder unaturlig mat. Unaturlig mat som ikke tarmbakteriene var vandt med, som alt fra sukker, kunstig søtning fra brus, tilsetningsstoffer som aspartame, ødelagte næringsstoffer fra fettsyrer, fastfood osv. Skadelige hverdagsprodukter fra tannkrem, hudkrem, rengjøringsmidler, dyremat og i tilegg til alle de store negative konsekvensene dette har på miljøet. Tusenvis av fotball felt med jord og skog blir enda utryddet i dag. Jeg kan fortsette med flere A4 sider her, men vi må stoppe og gå videre. 

Alt dette og mer, har bidratt til store forandringer av tarmbakteriene og hele mikrobiomet. Det finner vi tydelig eksempler på når vi sammenligner nåtidens moderne mennesker`s mikrobiomet, med de få mennesker som har blitt oppdratt på gårder, i naturen, urmenneske og noen av dagens siste stammesamfunn som jeger sankersamfunn i Tanzania. Vi ser ekstreme store variasjoner i type bakterier og mangfoldet av mikro organismer i tarmen. Moderne mennesker mangler mange viktige bakterier og i stedet for alt for mange ugunstige mikrober som bidrar til allergier, auto immunsykdommer og lidelser…

Nyeste forskning viser til hvor stort et naturlig og unaturlig mikrobiomet påvirker alt fra helsen, vekten, humøret og immunsystemet.

Spørsmålet nå er om vi klarer å forene urtidens visdom og kunnskap, med nåtidens forskning og moderne livsstil – og vende kosten, helsa og miljøet tilbake på riktig spor?

Mikrobiomet

Mikrobiomet er alle mikroorganismene i og utenpå kroppen, av menneskelige celler så er mikrobiomet ca 90% mer ansvarlig for alle kroppens livsviktige funksjoner. Vi kan se på disse som mikroskopiske arbeidsmaskiner, som gjør 1000 vis av ulike oppgaver for å holde kroppens funksjon med liv, energi og tilpasse oss til miljøet rundt oss.

Mikrobene bryter ned og fordøyer det vi spiser, og skaper til gjengjeld signalmolekyler og stoffer som proteiner (BCAA aminosyrer for muskel bygging), vitaminer (K vitamin som styrker skjelettet) og nevrotransmittere (som dopamin, serotonin = god følelsene) og er hovedansvarlig for å styrke immunsystemet, regulere vekt og bekjempe sykdommer, patogener og allergier. Men dette innebærer at mikroorganismene må få det de trenger av mat, som er fiber, de er jo tross alt blitt vandt med sitt gjennom millionvis av år med tilpassning.

Forskning parallelt med urgammel kunnskap tyder på at de fleste av dagens problemer skyldes kostholdet og livsstilen vi velger.

Mennesker har blitt behandlet i 1000 vis av år gjennom mat, miljø og livsstil, og vi skulle trodd i dag at vi har all kunnskap og friheten til å velge sunt i stedet for usunt, men har vi virkelig det?

Hvordan velge sunnest / naturligst mat?

Vi har alle hørt at langavrig endring må skje innenfra, og det stemmer spesielt når det kommer til mikrobiomet, så er det 2 helt klare grunner:

Grunn nr. 1: vi må “sulte ut” noen mikro organismer som har næret seg på usunn mat, og intrudusere og formere de mikroorgansimene som nærer seg på sunn mat (fiber) – og dermed gir oss de helsefordelene vi ønsker oss.

Grunn nr. 2: nervesystemet og hovedsakelig hjernen og mentale prosesser i underbevisstheten må endres, vi må finne eller bygge indre motivasjon gjennom å sakte men sikkert bli vant til ny stimuli fra mat, tankene og miljøet.

Begge disse grunnene tar tid, og tiden er avhengiv av hvilken individuell endring vi skal gjennom og dermed finner vi ut av hvordan vi skal ta våres beste valg.

For ta de beste valgene med sunn/naturlig mat, så handler en del om å skille forskjellene og kontrastene på hva ulike mat gjør for oss, og dermed bilde vi har skapt på innsiden, om det er sunt eller usunt – “det indre bilde” eller våres forestillinger er med å styrer våres valg- bevisst eller ubevisst.

 

Mikro vaner sikrer deg 100% resultater

Langavrig endring tar form både innvendig og utvendig, men for å sikre at dette skjer er det viktig å skape mikro vaner som jeg vil forklare her.


Når vi kjenner følelsen, signalene fra kontraster mellom sunt og usunt mat, begynner endringene å skje.

I praksis legges opp en individuell plan, og utvikler de riktige metoden og den prosessen som vil passer hver person best. Fremgang sikres uten tilbakefall, ved å ta små steg, som kalles å skape mikro vaner.

Det som skjer da er at over tid har disse mikro vanene bygget seg sterke nok til at de går mer automatisk. Gjør vi det motsatte og skaper makro vaner kan det bli veldig overbelastende for både sinnet, hjernen og kroppens systemer, og tilbakefall skjer oftere.

 

Når mikro vanene har slått røtter, så er endringene godt i gang, og det eneste som trengs er tålmodighet og dedikasjon. Akkurat som å dyrke en hage som kan bli et paradis eller en søppelfylling.

For å gi et bilde av hvordan dette fungerer i praksis så kan vi bruke metaforen at vårt indre mikrobiomet er som en indre hage eller økosystem.

Vår indre hage / økosystem

Vår indre hage eller økosystem blir bokstavelig talt en veldig god metafor for hvordan kosten påvirker kroppen og tarmfloraen.

Ser vi på vårt indre som en hage, har vi dyrket frem ulike vekster og livsformer som både nærer og fortærer vårt “indre økosystemet”. Naturligvis har vi mer næringsfulle og støttende bakterieflora, men vi trenger også de som fortærer og bryter ned avfallsstoffer (metabolitter) og andre giftstoffer som kroppen blir utsatt for (kjemikalier, sprøytemidler, forurensning, stress osv). På samme måte som vi forgifter jorden og begrenser mangfolde i et naturområdet, så fortæres et økosystem overtid og bærer mindre og mindre liv og energi.

Vi kan si at dramatikken i denne metaforen, skjer når prosentvise av fortæring og oppbygging av ugunstig flora økes i vårt indre økosystem. Hagen av våres mikrober blir redusert for mer og mer av de viktigste mikrobene for helsen (som lactobacillus, bifidobakterien og hundrevis flere). Denne metaforen kan hjelpe oss å forstå seg på hvordan mikrobiomet, nervesystemet og hjernen henger sammen.

Slik som vi velger å oppleve vår verden, naturen og økosystemet er på mange måter slik vi også opplever og ser på oss selv.

Følger et godt levesett med perspektiver og tanker som støtter våres helsemål, og en tilpasset kostholdsplan med integrering av mikro vaner, vil vi skape de langavrige endringene som vi innerst ønsker.

Energien - er alt vi har!

Energien i kroppen brukes av cellene på 2 måter, cellene lagrer eller bruker energien, vi får fra maten. Hvis vi lagrer mer en vi bruker, legger vi på oss, og vice versa, bruker vi mer en vi lagrer, så forbrenner vi for mye.

Men tar vi eksemplet med en søtpotet og en vanlig potet får vi ikke helt den samme energi bruken, selv om det er like mye mengder kalorier. En søtpotet vil for de aller fleste skape mindre avfallsstoffer og inflammasjon, samt gi bedre næringsstoffer som b vitaminer og kostfiber enn hva en vanlig potet (i nattskyggefamilien) vil gjøre  

Mat kan brytes ned å gi 100% hva din kroppen trenger. Med et moderne, ofte ikke naturlige kosthold kan vi ikke forvente å få 100% helsegevinster fra kosten. Hvis kroppen og cellene for alt for høy prosentvis av hva som ikke trengs, medføre det ofte ekstra konsekvenser (over tid) med alt fra fordøyelses problemer, fatigue, auto immunsykdommer og et hav av ulike lidelser. 

Mat er essensielt fordi energien vi får, er alt vi har.

Uten energi er humøret ikke oppe, det blir vanskelig å ta inn nye ideer fordi tanker krever også kalorier i form av nevrotransmittere.

Den enkle og individuelle løsningen.

Avsluttningsvis kan en derfor tenke at mat som gir energi er selve strømmen av kroppen og livets økonomi. Dermed blir det essensielt og unngå sløsing med kroppens energibruk. Vi kan til og med se på mat som en investering i de organismene vi vil ha inni oss, som gir oss det vi virkelig ønsker.

Mat er virkelig medisin når en følger kroppens behov, og ikke lar tankene og følelsene overstyre.

Fra å endre vaner, må en vite hvordan en kan enkelt navigere seg lett i butikkene, kjøpe sunn mat uten at det skal bli dyrere. Finne sunne alternative oppskrifter på alt fra pizza, taco, frokost, middager, smoothier og sunne desserter. Bruke ville planter og deres potente helsefremmende virkninger, og dette er en tålmodig og individuell prosess

 

Og dette kan du lære, slik at du kan ta styring på dine resultater – din verdifulle energi og ditt liv.

Få hjelp med kosthold og livsstilsendring

Se kommende kostholdskurs

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *