Health

Den Beste Styrketrening

Den beste styrketreningen for oss mennesker er å utgangspunkt i hvordan vi har utviklet oss gjennom evolusjonen, og alt vi har brukt kroppen til.

Lenge før moderne treningssenteret og kroppsfiksering oppstod, betydde velvære, overlevning, kjernestyrke, bevegelsefunksjon og samfunns forpliktelser en mye større del.

Det førte til unike fysiske adaptasjoner innefor jegere, samlere, gårdsbrukere, håndverkere osv, med en naturlig styrke, ekstreme robusthet, utholdenhet, koordinering, ofte i forhold til oppgavene livet naturlig gav oss.

I dag har vi oppnåd en stor fysisk luksus med dagens teknologi, som har samtidig gått på bekostning av styrke og bevegelse mønsteret vårt. Mye sitting kalles i dag den nye røykingen. Vi gjør ofte repetative mekaniske bevegelser og er i ugunstige posisjoner uten å avbalansere oss. 

Denne bloggen informerer om enklere og mer effektive måter og holde oss sterke på, samt bli mer sterkere.

 

De 3 essensielle bevegelsenen

Gjennom urtidene og frem til i dag, så har mennesker alltid stimulert 3 hovedbevegelser. Vi har i flere 10 talls tusenvis av år dyttet alt fra stein, bæret tømmer, holdt tunge gjenstander/materialer, dratt tau, fisket med garn, gårdsarbeid og mye gåing.

Hovedbevegelsene er press, drag og hold innenfor styrken. F.eks å spenne en bil og bue i urtidene, kunne ha opp til 2 til 3 ganger så mye kraft i å dra buen som i dag, i tillegg til å holde et slikt spenn for å klare å sikte er helt utrolig, som svært få mennesker kan i dag. Men en kan jo tenkte seg selv at uten bil, tilhenger og kraner så måtte vi dyppe, holde, sku og dra alt vi måtte bygge med kroppen.

Diagonale bevegelser er også ensielle, så trener vi for å øke i naturlig styrke, burde vi fokusere på press, drag og statisk holding. Kunsten er å kopiere en urgammel treningsbevegelser for vårt moderne samfunn.

Push

Pull

Hold

Bevegelser fungerer best fra kjernen

Ofte har vi ikke helt kontakt med kjerner, som starter underføttene og går myofascielt helt opp til tunga. Uten kjerne styrke bak, frem, side, opp og ned kan vi alldri presse, dra eller holde maksimalt. Styrketrening handler jo om å utvikle styrke, og kroppen er så tilpassningsdyktig at vis vi bare trener store muskelgrupper og unngår hvordan disse gruppene alltid henger sammen med kjernen så stopper vår maksimale progresjon eller den helhetlige styrken som ville kommet fortere og satt fundamente slik at alt blir lettere.

Mens vi lærer det kroppen hele tiden har vist, så kan vi optimalisere et treningsprogram der vi smelter sammen mer kjernestyrke i press, drag og hold øvelser, inkluderer kraft samt koordinering som kobler på hjernen og nervesystemet. Jo mer vi kobler på des to mer raskere samt forebyggende resultater får.

Personlig syntes jeg det er en utrolig deilig følelse å vite at jeg kan ta på nyefysiske utfordringer, å vite jeg er sikkert i mine bevegelser og utførelse. Utfordringer som klatring, lek, nye styrke øvelser og alltid vite jeg er trygg når jeg vet hvordan jeg generer kreftene, hvor di skal gå å kjennes (gjennom hvilkene muskel baner/myofascielle meridianer). Ofte oppdage hvor jeg ikke har full styrke eller kobling, som f.eks å stå på hendene og ta handstand push ups. Her syntes jeg det er ekstra gøy og avdekke de små detaljene som må på plass, og gjentatte ganger får alltid resultater på det jeg trener styrke mot.

 

Hovedgrunnen til ønsket styrke

En annen veldig viktig sak med styrketrening, er derfor å vite hva i alle dager trener vi for?

For vi trener jo for alle dagen vi lever her på jorden. Å kunne se for seg og vite hvilken fysikk og funksjon ønsker vi å ha i våres eldre dager?

Vi glemmer å tenke helhetlig på at virkeligheten treffer oss, og ofte på nye måter en vi tenkte oss. Men å forberede seg er å ha både kortsiktige mål, samt det langvarige eller en kan se på det som den ultimate destinasjonen av kroppen vi har nå, og hvordan vi ønsker vår bevegelse og styrke.

Et godt spørsmål er hva skal din styrke brukes for?

Er det for å se bedre ut i speilet så handler jo det mer om selvtilitt eller en veldig spesefikk bransje som model eller bodybuilding, som er helt okey.

Er styrken for noe du kan overføre i dine aktiviteter, idretter eller som forebygging av arbeidsbelastinger og gjør daglige gjøremål lettere?

Det langsiktige viktigste målet

 

Hva er målene dine? Mange sier de vil bare holde seg i form, men relaiteten er at kansje 50% holder faktisk formen, mens resten enten skader seg, havner i dype kompanseringsmønster eller ikke får særlig resultater.

Den beste styrketreningen er å bruke kraftoverføringen gjennom våres myofascielle meridinaer, som betyr linjer av muskelskjeder gjennom bindevevet. Vi må alltid hente krefter fra noe, kinetisk energi, hovedsakelig fra eller vekk fra bakken/tyngdekraften. Det myofascielle (muskler og bindevevet) sammarbeider nemmelig direkte med tyngdekraften i form av at bindevevet (fascia) er bygget opp av tensegritet – som betyr press og spenn i balanse.

Det er Yan-Yun (jing-jang) balansen av fascias mikrofiberkomponenter i balanse mellom press og spenn, gjennomhele kroppen for å mottså tyndekrfaten. Fascia er samtidig et sanseorgan (med introsepsjon og propriocepsjon) som binder og holder alt (nerver, muskler, blodårer, celler, osv) sammen.

Dette er et levende organ som registrere og lagrer alle bevegelse vi gjør gjennom livet vårt. Dette er viktig i forhold til optimal styrke funksjon da vi trenger balanse på hvor mye mer kjerne trengs, og press styrken i forhold til drag som balanserer muskel og bindevevsystemet. Vii formes gjennom alt vi gjør og styrketrening er noe som er en stor del av hvordan vi kan forme oss mer balansert, robust og bevege oss fritt og lett utover et langt liv.

Styrke kan virkleig løfte opp vår holdning, gir oss mer sikre bevegelser som vi kan få glede av. 

Mens musklene gir oss styrke, så gir nervesystemet og bindevevet oss bevegelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *